Powernap

För att kortfattat beskriva powernap kan man säga att det är en slags snabb tupplur. Seden    säger att den ultimata powernapen är på 20 minuter. Har man i vissa fall svårt att somna in får man förlänga tiden för att uppnå 20 minuters sömn. Att sova längre än just 20 minuter innebär att man sjunker in i en djupare sömn. Det blir bortkastat att sova längre än dessa minuter då kroppen sinnet sjunkit djupare in vilket gör att man blir segare.

Det finns en del studier runt just powernap. En grekisk studie visade att dödligheten i hjärtsjukdomar sjönk med 37%. Studien utgick i detta fall från att man utförde 3 powernaps i veckan. Studien utfördes av Harvard School of Public Health och Athens Medical School och totalt var det 23 500 greker som deltog.

Grundstenarna för en powernap lutar sig mot att man undviker att sova längre än 30 min. Det bästa alternativet är runt 20 minuter men med 30 min som absoluta gräns. Man skall vakna och känna sig fylld med ny energi istället för känslan av att man endast vill sova ännu längre.